Aktualizováno 24.8.2023
Pokud už se vapování (ekouření) věnujete delší dobu a nebo se aktivně zajímáte o škodlivost e-cigaret, mohli jste zaznamenat pojem popcornové plíce (popř. popkornové plíce, nebo anglicky popcorn lungs) právě v souvislosti s elektronickými cigaretami. Napříč českým internetem najdete nejrůznější články, které tvrdí, že onemocnění zvané popkornové plíce způsobují i elektronické cigarety. Nicméně tyto články jsou staršího data a tak bychom vám rádi přinesli nejnovější informace týkající se právě tohoto tématu. V následujícím článku se tedy podíváme na to, jestli e-cigarety opravdu mohou za onemocnění zvané popkornové plíce.
CO SE V ČLÁNKU DOZVÍTE
- co to je onemocnění zvané popcornové plíce
- co způsobuje popcornové plíce
- zdali hrozí riziko vzniku onemocnění zvané popcornové plíce při užívání e-cigaret
CO TO JE ONEMOCNĚNÍ ZVANÉ „POPCORNOVÉ PLÍCE“
Onemocnění zvané popcornové (anglicky - Popcorn Lungs) plíce neboli přesněji bronchiolitis obliterans (konstruktivní bronchiolitida) je plicní onemocnění způsobené poškozením plic například v důsledku vdechování chemických látek nebo v důsledku infekčního onemocnění plic. Jedná se o poměrně vzácné onemocnění, které může způsobit vdechování řady chemických látek mezi které patří například oxidy dusíku, amoniak, výpary ze svařování nebo výpary ochucovadel potravin. Nicméně v souvislosti s elektronickými cigaretami se mluví o chemické látce zvané diacetyl.
JAK SE „POPCORNOVÉ PLÍCE“ PROJEVUJÍ
Konstruktivní bronchiolititda je zánětlivé onemocnění, které postihuje nejmenší dýchací cesty plic – bronchioly (průdušinky). Onemocnění se projevuje především dušností, suchým kašlem a sípáním (bez přítomnosti nachlazení nebo astmatu).
OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV POPCORNOVÉ PLÍCE
Přezdívka této nemoci „popcornové plíce“ pochází z dob, kdy se v továrnách na popcorn používalo máslové aroma právě s touto látkou (diacetylem), které po vdechování způsobilo některým zaměstnancům plicní onemocnění.
CO JE DIACETYL
Diacetyl má příchuť másla a je hojně používán jako ochucovadlo. Tvoří se z cukrů a lipidů prostřednictvím bakterií a tepelného zpracování v různých potravinách a nápojích, jako je například mléko. Přirozeně se diacetyl vyskytuje také v alkoholických nápojích a do některých potravin se přidává právě kvůli dodání máslové chuti. A právě toxicita diacetylu při vdechování přitahuje v poslední době pozornost.
Možná už z popisu diacetylu pochopíte, proč se využívá pro tvorbu náplní do ecigaret. Tím důvodem je právě jeho máslová chuť, která je v některých druzích příchutí žádoucí.
ELEKTRONICKÁ CIGARETA A POPCORNOVÉ PLÍCE
První studií, která vytvořila vlny okolo diacetylu byla Harwardská studie z roku 2015. Ve studii byla opravdu prokázána přítomnost diacetylu v některých e-liquidech a v závěru studie bylo doporučeno provést určitá opatření. Nicméně studie je zaměřená pouze na elektronické cigarety. Je známo, že klasické cigarety obsahují cca 100x vyšší hladinu diacetylu. Dřívější studie o tabáku zjistily, že ani tyto hladiny nestačí k tomu, aby u kuřáků vyvolaly onemocnění zvané popcornové plíce. Je tedy důležité si pospojovat všechny relevantní informace dohromady a zbytečně nepropadat panice.
KLASICKÉ CIGARETY A POPCORNOVÉ PLÍCE
Fujioka a Shibamoto provedli studii k měření expozice diacetylu kouřením klasických cigaret. Zjistili, že průměrný obsah diacetylu v testovaných klasických cigaretách byl 335,9 mikrogramů na cigaretu. Za předpokladu, že kuřák vykouří jednu krabičku cigaret denně (20 cigaret), je průměrná denní inhalační dávka diacetylu 6718 mikrogramů.
Z toho plyne, že denní vystavení diacetylu kouřením klasických cigaret je v průměru 750x vyšší než vystavení diacetylu z páry elektronických cigaret.
Centrum pro výzkum rakoviny ve Velké Británii uvádí, že neexistují žádné důkazy o tom, že by elektronické cigarety mohly způsobit onemocnění zvané popcornové plíce. U kuřáků e-cigaret navíc nebyly zaznamenány žádné případy vzniku tohoto onemocnění.
LEGISLATIVA EVROPSKÉ UNIE
Na závěr pro vás máme ještě jednu dobrou zprávu. Pokud jsem vás ani předchozími informacemi nepřesvědčili, tak věřte, že se opravdu nemáte čeho obávat. V roce 2016 byl totiž diacetyl pro výrobu e-liquidů v EU v rámci směrnic EU o tabákových výrobcích zakázán. V USA se diacetyl stále pro výrobu některých e-liquidů používá.
Současné výzkumy potvrzují, že jsou e-cigarety opravdu méně škodlivé než klasické cigarety. Samozřejmě nikomu nedoporučujeme s jejich kouřením začínat, ale pokud už kouříte a nehodláte se toho vzdát, mohou pro vás být elektronické cigarety vhodnou a mnohem méně škodlivou alternativou klasických cigaret. Byla by tedy škoda ochudit se o vhodnější náhradu klasických cigaret tím, že se necháme ovlivnit desinformacemi, které kolují po internetu.
ZDROJE
Allen, Joseph G et al. Flavoring Chemicals in E-Cigarettes: Diacetyl, 2,3-Pentanedione, and Acetoin in a Sample of 51 Products, Including Fruit-, Candy-, and Cocktail-Flavored E-Cigarettes. Environmental health perspectives. 2016: 733-9, 124(6). doi:10.1289/ehp.1510185. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892929/
Bronchiolitis obliterans [online]. [cit. 2019-10-10]. Dostupné z:
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9551/bronchiolitis-obliterans
Diacetyl. Wikipedia The Free Encyclopedia [online]. 18.9.2019 [cit. 2019-10-11]. Dostupné z:
https://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl
Does vaping cause popcorn lung?. Cancer Research UK [online]. 19.10.2018 [cit. 2019-10-11]. Dostupné z:
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/cancer-controversies/does-vaping-cause-popcorn-lung
CHANG, Louise. What Is Popcorn Lung? [online]. 21.4.2019 [cit. 2019-10-11]. Dostupné z:
https://www.webmd.com/lung/popcorn-lung#2
LACAPRIA, Kim. Vaping Causes ‘Popcorn Lung’? [online]. 8.8.2016 [cit. 2019-10-11]. Dostupné z:
https://www.snopes.com/fact-check/vaping-causes-popcorn-lung/
Popcorn Lung: A Dangerous Risk of Flavored E-Cigarettes [online]. 7.6.2016 [cit. 2019-10-11]. Dostupné z:
https://www.lung.org/about-us/blog/2016/07/popcorn-lung-risk-ecigs.html
SHIBAMOTO, Takayuki. Diacetyl: Occurrence, Analysis, and Toxicity. Journal of Agricultural and Food Chemistry [online]. 2014, 62(18), 4048-4053 [cit. 2019-10-11]. DOI: 10.1021/jf500615u. ISSN 0021-8561. Dostupné z:
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf500615u
Autor: Bc. Tereza Kafková